loading

Ortognatik Cerrahi

Ortognatik Cerrahi

Ortognatik cerrahi olarak da adlandırılan çene cerrahisi, üst çenenizi (maksilla) ve alt çenenizi (mandibula) hizalamaya yardımcı olan cerrahidir. Çeneleriniz aynı hizada değilse, ısırmanızı etkileyebilir ve yemek yemenizi ve konuşmanızı zorlaştırabilir.

Ortognatik (“ortho nathic”) cerrahi tek bir olay değildir. Dişlerinizi çene ameliyatınıza hazırlamak için ortodontik tedaviyi, ameliyatın kendisini, ameliyattan sonra iyileşmeyi ve ameliyattan sonraki bir yıla kadar daha fazla ortodontik tedaviyi içeren bir süreçtir. Tümüyle, çene ameliyatı süreci iki ila üç yıl sürebilir.

İnsanlarda çene kemiği sorunları nasıl gelişir?

İnsanlarda çene kemiği sorunları nasıl gelişir?
Genel olarak ,çene kemiği sorunları doğumsal veya gelişimsel yani ; daha sonraki yaşamda çenenizi etkileyen yanlış kapanış alışkanlıkları ,yaralanmalar veya diğer tıbbi durumlardan kaynaklanır.

Konjenital ( doğumsal)çene problemlerine örnekler nelerdir?

Aile bireylerinde olup bir sonraki nesile taşınan , alt çenenin önde konumlanması , alt çenenin küçük ve hatta mikro yapıda olması ,yarık dudak damak gibi sorunlar sayılabilir .
Bu sorunlar gerek ortodontik ,gerekse cerrahi olarak uzun süreli emek gerektirir ancak ergenlik sonunda optimal başarı sağlanır .

Açık kapanış , ön ve yan çapraz kapanış gibi sorunlar sonradan edinilmiş de olabilir . Yanlış alışkanlıklar ve fonksiyon bozuklukları bu sorunları oluşturabilir .

Örtülü kapanış da hem aileden geçebilir hem de sonradan edinilebilir .

Sorun kaynağı her ne olursa olsun aile tarafından fark edildiği anda ortodontist muayenesi istenmelidir . Uygun zamanda alınacak önlemler ile tedavi kolaylaşıp daha iyi sonuçlar alınacaktır .

Yaralanmalardan veya tıbbi durumlardan kaynaklanan çene sorunlarına örnekler nelerdir?

Yüz kırıkları. Çene kırığı terimi, alt çenenize (mandibula) veya üst çenenize (maksilla) atıfta bulunabilir. Bir nesne tarafından vurularak veya yumruklanarak alt çenenizi kırabilirsiniz. Düşerek, motorlu araç kazası geçirerek veya çarparak üst çenenizi kırabilirsiniz.

Obstrüktif uyku apnesi (OSA). OSA, hava yolu kaslarınız, bademcikleriniz, diliniz veya fazla dokularınız hava yolunuzu tıkadığında olur, böylece nefesiniz durur ve uyurken başlar. OSA, maksillomandibular ilerletme (MMA) adı verilen çene cerrahisi ile tedavi edilir.

Temporal mandibular eklem bozuklukları (TME). TME, üst ve alt dişleriniz aynı hizada olmadığında meydana gelen uygun olmayan bir ısırmadan kaynaklanabilir.

Büyüme bozuklukları. Bu, vücudunuz çok fazla büyüme hormonu geliştirdiğinde çenenizdeki değişiklikleri ifade eder. Aşırı hormon, üst ve/veya alt çeneniz de dahil olmak üzere dokularınızın alışılmadık şekilde büyümesine neden olur.

Çene ameliyatı olmadan önce nelere dikkat etmeliyim?

Çene cerrahisinin neler başarabileceği ve çene cerrahisi yaptırırken neler yapılması gerektiği konusunda net bir fikriniz olmalıdır. Yüzünüzün bir öncesi-sonrası görüntüsü olabilir, varsa o görüntüyü sağlık hizmeti sağlayıcınızla paylaşın. Onlara çene ameliyatının neyi başarmasını beklediğinizi söyleyin. Yine de herkesin çene problemleri farklıdır. Sağlık hizmeti sağlayıcılarınız, belirli sorunlarınızı çözmek için ne önerdiklerini ve neler bekleyebileceğinizi açıklayacaktır.

Kişisel hedeflerinizi anlamak, sağlık hizmeti sağlayıcılarının çene ameliyatı önerirken dikkate aldığı faktörlerden biridir. Ayrıca genel sağlığınızı ve çene probleminizin neden olduğu özel sağlık sorununu da dikkate alırlar.

Yine de çene ameliyatı tek başına yapılan bir olay değildir. Tamamlanması yıllar alabilen bir süreç. Çene cerrahisini düşünürken, ameliyat öncesi ortodontiden iyileşmeye ve ameliyat sonrası ortodontiye kadar süreç hakkında sorular sorun. Çene ameliyatının neleri kapsadığını anlamak, uzun vadeli bir taahhüt için hazırlanmanıza yardımcı olacaktır

Bu işlemden önce ne olur?

Çene ameliyatına giden birçok ön çalışma var. Sağlık uzmanınızın ameliyatınızı planlamak için belirli bilgilere ihtiyacı vardır. Bu bilgiyi elde etmek için atabilecekleri bazı testler ve adımlar şunlardır:

  1. Röntgen.
  2. Bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları.
  3. Dişlerinizin ve çenenizin fotoğrafları.
  4. Bir diş modeli oluşturmak için dişlerinizin izlenimleri.
  5. Ayrıca dişlerinizi de tarayabilirler.

Çene ameliyatımdan önce ortodontik tedaviye ihtiyacım olacak mı?

Evet. Ortodontistiniz ağzınızı ve dişlerinizi yeni çeneniz için hazırlayacaktır. Bunu yapmak için dişleri çıkarabilir ve diğer dişlere tel takabilirler. Diş tellerine ihtiyacınız varsa, muhtemelen bunları ameliyattan bir yıl önce, ameliyat sırasında ve ameliyattan sonraki birkaç ay boyunca takacaksınız.

Çene ameliyatına hazırlanmak için yapmam gereken bir şey var mı?

Evet. Sağlık uzmanınız, gıda alımını çiğnemeden yiyebileceğiniz sıvı gıdalarla sınırlayacaktır. Ameliyattan önce, bir blender kullanarak sıvılaştırabileceğiniz çorbalar, süt, besleyici içecekler ve meyveler ve pişmiş sebzeler stoklamayı düşünün.

Ameliyattan önce genel anestezi alacaksınız. Genel anesteziye hazırlanma konusunda sağlık uzmanınıza danışın.

Çene cerrahisinin farklı türleri nelerdir?

Çene cerrahisi, çenelerinizin çok fazla veya çok az dışarı çıkmasına neden olan sorunları düzelterek yüz hatlarının dengesiz görünmesine neden olur. Üç tip çene ameliyatı vardır:

Maksiller osteotomi. Bu ameliyat, üst çeneniz çok fazla veya çok az dışarı çıktığında yapılır. Maksiller osteotomi ayrıca açık kapanış ve çapraz kapanışı da tedavi eder.

Mandibular osteotomi. Bu ameliyat, alt çeneniz çok fazla veya çok az dışarı çıktığında yapılır.

Her iki çeneyi de etkileyen bir probleminiz varsa, ameliyata bilateral osteotomi veya çift çene ameliyatı denir.

 

Çene ameliyatından sonra ne olur?

Sağlık uzmanlarınızın ilerlemenizi izleyebilmesi için ameliyattan sonra bir ila dört gün hastanede kalmanız gerekebilir. Hastanedeyken ve iyileşmeniz boyunca yaşayabileceğiniz şeyler şunlardır:

Ağzınızda, sağlık uzmanınızın ameliyat sırasında yerleştirdiği plastik bir atel olacaktır. Atel, yeni çene pozisyonunuzla çalışmak için ağız kaslarınızı eğitmeye yardımcı olacaktır. Yemek yediğiniz veya dişlerinizi temizlediğiniz zamanlar dışında atelinizi takmanız gerekecektir.

Yüzün muhtemelen oldukça şişmiş olacak. Başını kaldırarak uyuyacaksın ve şişmeye yardımcı olacak ilaçlar alacaksınız.

Sağlık uzmanınız, ağrıya yardımcı olmak ve enfeksiyonlara karşı korunmak için ilaç yazacaktır.

Buz paketini 20 dakika açık, 10 dakika kapalı kullanarak ilk 24 saat boyunca yüzünüzde buz torbaları tutmanız gerekecek.

Önümüzdeki birkaç hafta boyunca uygulayacağınız sıvı diyete başlayacaksınız.

Ağzınızdaki şişlik ve atel, insanların sizi anlamasını zorlaştırabilir. Bu sinir bozucu olabilir. Gerçekten zorlanıyorsanız sağlık uzmanınıza bildirin. İletişim kurmak için yapabileceğiniz şeyler önereceklerdir.

Doktorunuz plastik ateli ameliyattan yaklaşık sekiz ay sonra çıkaracaktır.

Diş telleriniz varsa, ameliyattan sonra altı ila dokuz ay boyunca bunları takmaya devam edeceksiniz.

Telleriniz çıkarıldıktan sonra dişlerinizi yeni konumlarında tutmak için çıkarılabilir tutucular takmanız gerekecektir. Sağlık hizmeti sağlayıcınız, hizmetçilerinizi ne sıklıkta takmanız gerektiğini size bildirecektir, ancak çoğu insan bunları bir yıl boyunca sürekli olarak giymektedir. Bundan sonra, hizmetçilerinizi haftada birkaç gece takmanız gerekebilir.

Çene ameliyatı sonrası iyileşme süresi nedir?

Her insanın iyileşmesi farklıdır, ancak çoğu insan işe veya okula dönmeden önce birkaç hafta evde iyileşir. İyileşirken kısa yürüyüşler yapmak gibi hafif egzersizler yapabilirsiniz. Günlük rutininize herhangi bir egzersiz eklemeden önce sağlık uzmanınızla konuşun. İyileşme zaman alır. Çenenizin tamamen iyileşmesi bir yıl sürebilir.

Sizi arayalım