loading

Çocuklarda Ortodonti

Çocuklarda Ortodonti

Ortodontik tedavi, çocuğunuzun ağız sağlığı bakımının çok önemli bir parçası olabilir.

Ortodontik tedavinin amacı, kısmen diş dizilimi ve kısmen çene pozisyonu olan sağlıklı, fonksiyonel bir “ısırık” oluşturmaktır. Çeneler ve dişler doğru bir şekilde hizalandığında, doğanın istediği gibi işlev görebilirler. Bu, ağız sağlığını ve genel fiziksel sağlığı destekler. Ortodontik tedavinin aynı zamanda çekici bir gülüşü de beraberinde getirmesi ek bir avantajdır.

Ortodontik tedavi çocuğuma nasıl yardımcı olur?

Ortodontik tedavi çocuğunuzun ısırmasına ve çiğnemesine yardımcı olacak ve net konuşmasına katkıda bulunacaktır. Dişler düzgün çalıştığında, güzel görünmeye eğilimlidirler. Çekici bir gülümseme, ortodontik tedavinin hoş bir yan etkisidir ve duygusal faydaları olabilir. Ortodontik tedavi dişleri, dudakları ve yüzü orantılı hale getirdiği için özgüven ve benlik saygısı gelişebilir. Düz dişler çürümeye, diş eti hastalığına ve yaralanmaya daha az eğilimlidir.

Ortodontik tedavi yalnızca kozmetik amaçla mı yapılır?

Ortodontik tedavinin göründüğünden çok daha fazlası var. İyileştirilmiş bir görünüm en belirgin sonuçtur. Ancak dişler ve çeneler aynı hizada olduğunda fonksiyon (ısırma, çiğneme, konuşma) da düzelmiş demektir.

Ortodontik tedaviden kaynaklanan güzel gülümseme, iyi ağız sağlığının dış işaretidir ve hastanın genel refahı için zemin hazırlar. Ortodontik tedavi, sağlık hizmetlerinde genel olarak fark edilenden daha büyük bir rol oynamaktadır.

Çocuğumun ortodontik sorunları nereden kaynaklanıyor?

Ortodontik problemlerin çoğu kalıtsaldır. Bazıları başparmağı veya parmakları emme, ağızdan nefes alma, diş hastalıkları, anormal yutma, yetersiz diş hijyeni veya bebek dişlerinin erken veya geç kaybı, kazalar ve yetersiz beslenme yoluyla zamanla gelişen “edinilmiş”tir. Bazen kalıtsal bir ortodontik problem, edinilmiş bir problemle komplike hale gelir. Sebep ne olursa olsun, ortodontistler genellikle çoğu durumu başarılı bir şekilde tedavi edebilirler.

Çocuğumun dişleri büyüdükçe düzelmeyecek mi?

Ne yazık ki, çocuğunuzun dişleri büyüdükçe düzelmeyecek. Daimi ön dişler için mevcut olan boşluk büyüdükçe artmaz. Çoğu insan için kalıcı (12 yıllık) azı dişleri çıktıktan sonra ön dişler için daha da az yer kalır.
Tedavi edilmeyen ortodontik sorunlar, çocuk büyüdükçe daha da kötüleşebilir ve tedavisi daha zor olabilir. Tedavi edilmeyen problemler diş çürümesine, diş eti hastalığına, ön dişlerin kırılmasına ve dişleri yerinde tutan kemik dokusunun kaybına neden olabilir.

Ortodontik tedavi için doğru yaş nedir?

Ortodontik tedavi için tek bir “doğru” kronolojik yaş yoktur. Çocukların 7 yaş sonrasında , karışık dişlenme döneminde ,ortodontik değerlendirmeye tabi tutulmalarında yarar vardır . İhtiyacı olan bir birey için tedaviye başlama zamanlanı kişinin sahip olduğu veya geliştirmekte olduğu problemin türüne ve diş gelişiminin evresine göre belirlenir. Bazı hastalar sadece diş hareketine ihtiyaç duyarken, bazıları da çenelerinin gelişimine rehberlik etmek veya anormal yutma düzenini düzeltmek için yardıma ihtiyaç duyabilir. Çocuğunuzun tedavi edilmesi için ideal zaman konusunda size tavsiyede bulunması için ortodontistinize güvenin.

Çocukların 7 yaşından önce kontrol için bir ortodontist görmesi gerektiğini söylüyor? 7 diş teli takmak için çok genç değil mi?

7 yaş civarında, çocuklarda bebek (süt) ve kalıcı dişlerin bir karışımı vardır. Süt dişlerinin yerini kalıcı dişlerin alması, yüz ve çenelerin büyümesi ile birlikte yapılan bir check-up ortodontist için zengin bilgiler sağlar. Bir problem varsa veya gelişmekteyse, ortodontistiniz size tedavinin önerilip önerilmediğini, ne zaman başlaması gerektiği, tedavinin ne şekilde gerçekleşeceği ve uzunluğunu tahmin edebileceği konusunda tavsiyelerde bulunabilir.
Unutmayın ortodontik check-up ile ortodontik tedaviye fiilen başlamak arasında fark vardır. 7 yaş civarında sadece birkaç ortodontik problemin düzeltilmesi gerekecektir.
Bir problemin tespit edilmesi durumunda, ortodontistinizin “bekle-gör” yaklaşımı benimsemesi ve çocuğunuzun büyümesini ve gelişimini periyodik olarak kontrol etmesi muhtemeldir. Tedavi gerekiyorsa, çocuğunuz için uygun yaşta başlayabilir.

Çocuğum 7 yaşından büyükse – check-up için çok mu geç?

Çocuğunuz 7 yaşından büyükse check-up yaptırmak için geç kalmış sayılmazsınız. Tedaviye ihtiyaç duyulursa, birçok hastanın fizyolojik gelişimlerine ve tedavi ihtiyaçlarına bağlı olarak 9-16 yaşları arasında tedaviye başladığını unutmayın. Ortodontistler genellikle çoğu durumu başarılı bir şekilde tedavi edebilirler.
Çocuğumun tüm kalıcı dişleri çıkana kadar ortodontiste görünmeyi beklemeli miyiz?
Hayır. Tüm kalıcı dişler çıkana kadar veya yüz büyümesi neredeyse tamamlanana kadar beklemek bazı ortodontik problemlerin düzeltilmesini zorlaştırabilir. Yüz ve çeneler artık büyümediğinde bazı şeyler başarılamaz.

Ortodontik tedaviyi kim sağlar?

Ortodontistler ortodontik bakımda uzmandır, ancak bazı genel diş hekimleri ve pediatrik diş hekimleri ortodontik tedavi sunar. Genel ve pediatrik diş hekimleri gibi ortodontistler de dişhekimliği okulundan mezun olurlar. Genel ve pediatrik diş hekimlerinden farklı olarak, ortodontist olmak isteyenler, dişhekimliği fakültesinden sonra eğitimlerine devam etmeli ve akredite bir ortodonti uzmanlık programında ortodonti alanında iki ila üç yıllık bir eğitim kursunu başarıyla tamamlamalıdır. Bu ekstra eğitim onları ortodonti ve dentofasiyal ortopedi uzmanı olarak nitelendirir. Uzman olarak ortodontistler uygulama alanlarını yalnızca ortodonti ile sınırlar. Ortodontistler, eğitim ve uygulama kapsamı sayesinde, çocuğunuza sağlıklı ve güzel bir gülümseme kazandıracak beceri ve deneyime sahip uzmanlar olarak benzersiz niteliklere sahiptir.

Diş hekimim ortodontist mi?

Diş hekiminiz mesleğini sadece ortodontik tedavi (yüz ve diş düzensizliklerinin önlenmesi, teşhisi ve tedavisi) sağlamakla sınırlıyorsa, o bir ortodontisttir.
Diş hekiminiz ağız sağlığını korumak veya eski haline getirmek için temizlik, dolgu ve genel yönetim gibi genel diş hizmetleri sağlıyorsa, muhtemelen ortodontist değildir.

Diş hekimim çocuğumun tellerini yapabileceğini söylerse?

Ortodontik problemlerin teşhisi, önlenmesi ve tedavisinde uzman bir ortodontistten ikinci bir görüş almayı düşünün. Dişhekimliği okulunda ortodonti ile ilgili bazı talimatlar olsa da, asgari düzeydedir. Ortodontistlerin uygun, güvenli diş hareketini (ortodonti) ve diş, çene ve yüz gelişiminin rehberliğini (dentofasiyal ortopedi) öğrenmek için yoğun eğitim aldıkları dişhekimliği fakültesi sonrası ortodonti uzmanlık programındadır. Bu fazladan okul yılları, ortodontisti dişleri hareket ettirme ve çeneleri hizalama konusunda uzman yapar. Bu onların uygulamalarının tek odak noktasıdır.

Sizi arayalım